Pan de Patata in het Nederlands Aardappel brood (het brood van de Reizende Bakker word met 50% gekookte aardappelen en 50% tarwe bloem.
Gezondheidseffecten
Aardappelen bevatten koolhydraten, vezels, eiwit, B- vitamines, vitamine C en mineralen zoals ijzer, magnesium, chroom en zink.
Koolhydraten zijn een belangrijke bron van energie voor het lichaam. In de aardappel vind je de koolhydraten vooral in de vorm van zetmeel.
De koolhydraten van de aardappel behoren tot het langzame type: je houdt lang een verzadigd gevoel. Voedingsvezels zijn belangrijk voor een goede darmwerking. Voedingsvezels leveren nauwelijks calorieën.
Bron: voedingscentrum.nl
Gegevens per 100 g / ml (bron: NEVO)
Energie
Energiewaarde in kJ 352 kJ
Energiewaarde in kcal 83 kcal
Vet
Vet totaal 0,3 g
Vetzuur
Vetzuren verzadigd 0,1 g
Vetzuren trans 0,0 g
Vetzuren enkelvoudig onverzadigd cis 0,0 g
Vetzuren meervoudig onverzadigd 0,2 g
Vetzuren n-3 meervoudig onverzadigd cis 0,1 g
Vetzuren n-6 meervoudig onverzadigd cis 0,1 g
Linolzuur 0,1 g
ALA 0,09 g
EPA 0,00 g
DHA 0,00 g
Vezel
Voedingsvezel 1,6 g
Eiwit
Eiwit totaal 2 g
Eiwit plantaardig 2 g
Vitamines
Vitamine B2 0,01 mg
Vitamine C 9 mg
Retinol act equivalent 0 µg
Vitamine D 0,0 µg
Vitamine E 0,1 mg
Vitamine B1 0,05 mg
Vitamine B12 0,00 µg
Vitamine B6 0,187 mg
Folaat equivalenten 17,6 µg
Nicotinezuur 1,1 mg
Alfa-caroteen 0 µg
Beta-caroteen 3 µg
Luteïne 27 µg
Zeaxanthine 4 µg
Beta-cryptoxanthine 1 µg
Lycopeen 2 µg
Overigen
Alcohol 0 g
Water 78 g
Cholesterol 0,0 mg
As 1 g
Koolhydraten
Glucose 0,1 g
Fructose 0,1 µg
Lactose 0,0 g
Maltose 0,0 g
Saccharose 0,0 g
Polyolen 0,00 g
Koolhydraten 17,3 g
Mono- en disacchariden 0,2 g
Polysacchariden 17,1 g
Natrium/zout
Natrium 0,004 g
Zout 0,010 g
Mineralen
Kalium 344 mg
Magnesium 19 mg
Calcium 9 mg
Fosfor 41 mg
IJzer 0,5 mg
Selenium 0 µg
Jodium 2 µg
Koper 0,08 mg
Zink 0,33 mg