Wat het voedings centrum zegt over brood

Brood vervangen erg ingewikkeld

26 november 2013

De laatste tijd wordt er veel gediscussieerd over brood. Het zou ongezond zijn en een dikmaker. Maar hoe zit het nou echt? Kun je in Nederland gezond eten zonder brood? “Brood vervangen is erg complex en kan leiden tot tekorten,” zegt het Voedingscentrum.

Een voedingspatroon zou je kunnen vergelijken met een zorgvuldig gebouwde blokkentoren. Trek je een grote steen uit de basis, dan ontwricht dat het hele gebouw. In Nederland is brood een belangrijk fundament in ons voedingspatroon. Veel mensen zijn gewend 2 keer per dag brood te eten als maaltijd.

Volkorenbrood levert vezels, jodium en B-vitamines en zorgt voor een goede darmwerking. Haal je brood weg, dan moet je heel wat ondernemen om je voedingspatroon weer in balans te krijgen.

Vezels

Kijk je naar de Schijf van Vijf, dan zie je in het vak van brood nog andere belangrijke vezelleveranciers. Maar hierin zitten minder vezels per gram, dus je moet er vaak veel meer eten. Ter vergelijking: in 6 sneetjes volkorenbrood zit ongeveer 14 gram vezel. Eet je geen brood, dan krijg je evenveel vezel binnen met:
◾560 gram gekookte groenten
◾óf 780 gram gekookte aardappelen
◾óf 670 gram gekookte zilvervliesrijst
◾óf 7 borden (zelfgemaakte) havermoutpap
◾óf 195 gram gekookte peulvruchten

En dat is alleen voldoende om de vezels uit je boterhammen te vervangen. Hiernaast moet je dan ook nog je gewone aanbeveling aan groente, aardappelen en fruit eten.

Jodium

Maar dan zijn we er nog niet, want dan ontbreekt jodium nog. De Nederlandse voeding bevat van nature weinig jodium, er zit relatief weinig in onze grond of drinkwater. Daarom wordt het sinds 1942 toegevoegd aan sommige vormen van zout. Vooral aan bakkerszout, waarmee de meeste bakkers hun brood bakken en ook een beetje aan sommige speciale keukenzouten die je in de supermarkt kunt kopen.

Jodium kan door bakkers ook worden toegevoegd aan crackers en beschuit, maar niet al het zout bevat jodium. Zo zit het niet in zeezout of het zout dat wordt toegevoegd aan kant-en-klaar-producten.

Sinds jodium in brood zit, komt de ziekte struma (of krop) in Nederland niet of nauwelijks meer voor. Door brood te eten, krijg je een aanzienlijk deel van het benodigde jodium binnen. Als mensen geen brood meer eten, kan dat leiden tot een jodiumtekort. Hierdoor kan krop weer de kop opsteken. Bij kinderen kan een jodiumtekort leiden tot een groeiachterstand, verminderd leervermogen en dwerggroei.

Geen reden om granen te mijden

Het eten van volkoren granen kan het risico op chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten verminderen. Verder zorgt het voldoende eten van vezels voor een betere darmwerking. Er is geen bewijs dat het op de lange termijn gezondheidsvoordelen heeft om geen brood te eten.

Er zijn slechts een paar uitzonderingen waarbij het nodig is om graanproducten met gluten te mijden. We hebben het dan bijvoorbeeld over mensen met een glutenintolerantie (Coeliakie). Het gaat hier naar schatting om 1 procent van alle Nederlanders. Zij moeten gluten mijden.

Meer waarheid over brood

Is speltbrood gezonder dan tarwebrood? Zijn gluten slecht voor je? Het Voedingscentrum heeft de meest prangende vragen over brood verzameld en beantwoord. Lees de antwoorden op De Waarheid op Tafel.

Bron: voedingscentrum.nl

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.